INTERVIEWSLIFESTYLE

LIFESTYLE | INTERVIEW MET SUNNY COOPMAN VAN AMARTYA

AMARTYA Foundation is een organisatie, die fair-trade t-shirts produceert om geld in te zamelen voor projecten van de stichting in Afrika. De ontwikkelingsprojecten zijn klein en onbekend en kunnen wel wat aandacht gebruiken. Oprichtster is de Nederlandse Sunny Coopman. Tijd om haar te interviewen.

100% van de winst gaat direct en gegarandeerd naar de AMARTYA foundation, door het dragen van een shirt, zie je er stylish uit en laat je zien dat je stilstaat bij de ontwikkeling van de armere landen om ons heen. Sunny Coopman vertelt.

Kan je me uitleggen wat jouw stichting precies doet?

Mijn stichting, Amartya Foundation, haalt geld op voor projecten van ontwikkelingsorganisaties waar ik in geloof. Maar mijn stichting geeft meer dan alleen geld, ik doe zelf ook vrijwilligerswerk voor het project waar ik geld voor ophaal, zodat ik zeker weet dat al het geld goed gebruikt wordt. Ik heb nu geld ingezameld voor een project voor The School Club Zambia, een project dat ik zelf uitvoer samen met een meisje uit het dorp waar de organisatie gebaseerd is. De naam Amartya komt van Amartya Sen, een heel invloedrijke econoom en filosoof in ontwikkelingsstudies. Hij introduceerde het idee dat armoede niet alleen een gebrek aan geld is, maar een gebrek aan vrijheden. Een van deze vrijheden is de vrijheid om naar school te kunnen gaan.

 

Wat is jullie missie?

Onze missie is om armoede tegen te gaan op een manier die de mensen een gevoel van zelfverzekerdheid en onafhankelijk geeft, in plaats van afhankelijkheid van goede doelen. Dit betekent dat we met onze projecten ondernemerschap en onderwijs stimuleren, in plaats van simpelweg geld of andere dingen weg te geven. We geloven dat goed onderwijs en ondernemerschap de beste combinatie vormen om uit armoede komen. Als eerste project zet ik bijvoorbeeld een legkippen bedrijfje op voor een school in een van de meest afgelegen gebieden van Zambia. De leerlingen van de school worden meegenomen in alle stappen van het starten van een bedrijf, waar zij veel van leren. Daarnaast leren zij hoe ze kippen moeten houden en verzorgen en hoe ze ervoor zorgen dat hun eieren verkocht worden. Het geld dat wordt verdiend gaat naar de school, die van de overheid haast geen subsidies krijgt en dus maar moeilijk kan blijven bestaan. De verkoop van de eieren zorgt voor een grote groei in het inkomen van de school, waardoor zij weer betere kwaliteit onderwijs kunnen aanbieden.

Kan je mij vertellen over de leefomstandigheden in Zambia?

De leefomstandigheden in het dorp waar ik mijn project doe zijn heel erg heftig. In mijn eerste week in Zambia heb ik een onderzoek uitgevoerd, en daaruit is gebleken dat bijna de helft van de leerlingen niet elke ochtend kan ontbijten. Bijna 75% van de huishoudens heeft geen elektriciteit. Dit is iets wat heel erg is om te zien, bijna alle vrouwen koken buiten met houtskool. Verder hebben de meeste mensen ook geen schoon drinkwater in huis, ze moeten emmers met water vullen vanuit een kraan in het dorp. Het typische beeld van ruraal Afrika; vrouwen met emmers water op hun hoofd, is hier de realiteit. Hoewel het in het begin heel moeilijk was voor mij om deze armoede mee te maken, zie ik het nu bijna niet meer. Dit is omdat de mensen zo vrolijk en liefdevol zijn, terwijl ze niks hebben. Dit zet het leven in Nederland in een nieuw perspectief.

Hoe ben je tot dit initiatief gekomen om de t-shirts te maken?

Ik besloot shirts te maken, omdat ik op deze manier twee van mijn passies, ontwikkelingswerk en mode, met elkaar kon combineren. Ik wist al van kinds af aan, dat ik vrijwilligerswerk wilde doen, maar ik wilde meer doen dan alleen voor een organisatie werken voor een paar maanden; ik wilde echt iets opzetten. En wilde ook niet simpelweg donaties ophalen, maar mensen, die het project steunen, ook iets teruggeven. En wat is een betere manier om te laten zien, dat je iets goeds doet voor de wereld dan een jonge Amsterdamse stichting vertegenwoordigen met je kleding? Het belangrijkste bij het ontwerpen van de shirts was echter dat het geen ‘goed doel’ shirt zou worden, maar gewoon een hip shirt dat je ook zou dragen als het niet voor een goed doel was.

Wat voor materialen worden er gebruikt bij de fabricage voor de kleding?

Voor de fabricage van de kleding gebruiken we 100% organisch katoen, gecertificeerd door de Global Organic Textile Standard. Duurzaamheid is een heel belangrijk aspect van de stichting, zowel wanneer het gaat om de projecten, die we doen als om de producten die we verkopen. Organisch katoen is beter voor het milieu, de mensen die werken op de katoenplantages, en voor onze supporters! Behalve dat het katoen organisch is, is ook de print milieuvriendelijk en worden de shirts geproduceerd in een fabriek die is gecertificeerd door de Fair Wear Foundation.

Hoe kunnen mensen helpen naast het kopen van de t-shirts?

Naast het kopen van de shirts kunnen mensen geld doneren met iDeal of Paypal via de website, of direct op NL56INGB0007095920 storten, met een berichtje zodat we een bedankje kunnen sturen. Daarnaast is publiciteit en mond tot mond reclame voor ons heel belangrijk! Als mensen van mijn initiatief afweten en hierover vertellen aan hun vrienden en collega’s, betekent dat voor ons heel veel. Verder staan we altijd open voor suggesties wat betreft projecten die we kunnen steunen!

Wat zijn de resultaten tot nu toe / Wat hebben jullie bereikt tot nu toe in Zambia?

Met het geld dat we hebben opgehaald hebben we een kippenboerderij opgezet voor de lokale school hier in het dorp in Zambia. Door middel van deze kippenboerderij wordt er een duurzame bron van inkomen gegenereerd voor de school, en de kinderen leren hoe het is om een bedrijfje op te zetten en om een kippenboerderij te runnen. Omdat er haast geen werkgelegenheid is in de omgeving, is het belangrijk dat leerlingen dit soort vaardigheden leren, die ze de kans geven om geld te verdienen wanneer ze klaar zijn met school.

Hoe beleef je je verblijf in Zambia?

Mijn verblijf in Zambia is fantastisch. De eerste anderhalve maand miste ik Nederland en mijn vrienden en familie heel erg, maar toen ik eenmaal gesetteld was voelde ik me helemaal thuis. Waar ik woon lopen overal zebra’s, impala’s, kudu’s en everzwijnen rond en de bomen zitten vol met aapjes. Het terrein waar ik woon ligt aan het Karibameer; het uitzicht is fantastisch. Het is een van de mooiste plekken die ik ooit heb gezien, en het leven is hier veel relaxter dan in Amsterdam. Ik zal het heel erg gaan missen als de 6 maanden erop zitten.

Hoe reageren de kinderen op jouw initiatief en hulp?

De kinderen in het dorp reageren ontzettend blij en enthousiast elke keer als ik de school bezoek. Het is heel bijzonder om te zien. Als ik door het dorp loop hoor ik de kinderen continu ‘mukua!’ roepen, wat ‘white person’ betekent. Soms komen de kinderen naar me toe rennen en willen ze mijn hand vasthouden, het is echt heel erg hartverwarmend. De dankbaarheid van alle mensen in het dorp maakt mijn werk ontzettend leuk.

Heb je al een volgend doel voor ogen?

Veel kinderen moeten heel ver lopen om op school te komen, er is een school hier in het district dat zo afgelegen is dat sommige kinderen drie uur moeten lopen ’s ochtends, en de wegen zijn niet altijd even veilig. Ik denk er momenteel over na om een project op zetten dat armoede tegengaat, en tegelijkertijd een oplossing biedt voor de kinderen die uren moeten lopen om naar school te kunnen.

Je kunt hier de site checken.

 

 

 

 

 

 

 

 

MONIKA

MONIKA

FASHION EDITOR | FOTOGRAFE
Hi, ik ben Monika. Ik ben professioneel fotografe en fashion editor. Heb ervaring opgedaan in London en Milaan. De afgelopen 15 jaar werkte ik veel samen met Monique. Op de site deel ik de mooiste dingen met jou, die ik zie, beleef en meemaak. Liefs, Monika

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: